Miten softproof ja hardcopy proof täydentävät toisiaan?

By mbetz

Monien vuosien ajan paperinen vedos on ollut referenssivedosratkaisu tarkkaa värivertailua varten. Aina on kuitenkin tarvittu nopeaa, värisitovaa vedosnäyttöä monitorilla nopeaa päätöksentekoa, värinkorjausta sekä ulkoasujen ja yritysmallien sopimista varten. Etenkin "digital first" -yrityssuunnittelun aikana Softproof:n merkitys on kasvanut entisestään.

Softproof tarkoittaa: TTP3T3 tarkoittaa: Painotuotteen oikeaa värinäyttöä näytöllä. Nykyään voidaan simuloida sekä standardoitua CMYK-tulostusta, kuten offset- ja syväpainatuksia, että spottivärejä. ISOCoatedV2:n mukainen myöhempi offsetpainatus voidaan simuloida väriltään oikein näytöllä - ja siihen sisältyy muun muassa PANTONE Spot Color -väri: Verrattuna perinteiseen paperikopiointitodistukseen Softproof on nopea ja luotettava, ja se voidaan tuottaa ja näyttää maailmanlaajuisesti muutamassa sekunnissa - ja ilman painatus- ja lähetyskuluja.

Teknisestä näkökulmasta pehmeät todisteet ovat nyt hyvin hallittavissa. Näyttötekniikka on niin kehittynyttä, että se tarjoaa erinomaisia näyttöjä, joissa on suuri väriskaala ja tasainen valaistus kohtuuhintaan. Esimerkiksi yrityksen kahdessa toimipisteessä olevat softproof-monitorit voidaan koordinoida siten, että monitorien näyttämä tulos vastaa täsmälleen toisiaan molemmissa toimipisteissä, eli yksi kuvankäsittelijä New Yorkissa ja toinen Singaporessa voivat puhua saman värin retusoinnista samassa tiedostossa.

Ongelma on usein ollut menneisyydessä: Se, että kaksi näyttöä säteilee identtistä väriä ja valotulosta voidaan tarkasti hallita. Se, että New Yorkissa oleva kollega katsoo sumuista Alster-järveä pohjoisesta ikkunasta, kun taas Singaporessa oleva kollega siirsi monitorin eteläiseen ikkunaan kirkkaassa auringonpaisteessa, osoittaa jo ongelman: Ympäristömuuttujat, joissa softproofia katsotaan, eivät ole identtisiä. Nykyään nämä ongelmat voidaan ratkaista käyttämällä huppua ja valaistusjärjestelmää, joilla katseluympäristöjä voidaan hallita paremmin.

Vaikeaa on myös silloin, kun pehmeää vedosta on tarkoitus käyttää painosalissa tuotantoerän koordinoimiseksi. Monet yritykset, kuten JUST, tarjoavat nykyaikaisia ratkaisuja, jotka tarjoavat tarkan standardoidun valon suoraan painokoneessa. Ongelmana on kuitenkin edelleen se, että soft proofin pitäisi katsoa olevan alle 10%:n päässä painokoneen kirkkaudesta. Kun aiemmin 2000 luksin kirkkaus oli painotalojen standardi, JUST kirjoittaa nyt: "Soft proofien vertailu näytöillä tulosteisiin ja hard proofeihin on säännelty ISO 12646 -standardin mukaisesti. Valo-olosuhteet vastaavat periaatteessa ISO 3664 -standardia, mutta kirkkaus on sovitettava monitorin rajoitettuun luminanssiin, joka on ihanteellisesti > 120 cd/m². "

Kirjapainossa on siis kaksi skenaariota: Joko kirjapaino on "valossa" ja voi sitten verrata tulostetta paperille tulostettuun sopimusoikeudelliseen vedokseen tai se on "pimeässä" ja voi verrata tulostetta pehmeään vedokseen. Paperin ja monitorin yhteensovittamisen vaikeutta - ja nämä ovat kaksi täysin erilaista ja vaikeasti vertailtavaa mediaa - lisää vaikeus, joka johtuu siitä, että kirjapainon on himmennettävä painokoneen valoa jopa kymmenkertaisesti, jotta se voi sovittaa sekä sopimusoikeudellisen vedoksen että pehmeän vedoksen samaan työpisteeseen. Nykynäkökulmasta tämä ei vaikuta todellakaan toteuttamiskelpoiselta.

Johtopäätökset: Se tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin syrjäyttämään perinteisen sopimustodistuksen markkinoilta nopeuden ja kustannusten vuoksi. Näytön ja valaistun paperiarkin väliset suuret valaistustekniset ja tuntoaistimelliset erot huomioon ottaen laaja käyttöönotto on kuitenkin vielä kaukana. Loppujen lopuksi jokainen, joka on joskus tehnyt väritarkistuksen painokoneella, voi kuvitella, että yhtä aikaa sopimustarkistuksen ja soft proof -monitorin vastaavuutta on vaikea kuvitella. Sopimusproofin on siis myös lähitulevaisuudessa pysyttävä ensisijaisena vaihtoehtona, jotta painotuloksen väritarkka proofaus voidaan suorittaa painosalissa.

Jätä kommentti

fiSuomi