Hoe softproof en hardcopy proof elkaar aanvullen

Door mbetz

Jarenlang is een hardcopy proefdruk de referentieproefdrukoplossing geweest voor een nauwkeurige kleurvergelijking. Maar er is altijd behoefte geweest aan een snelle, bindende kleurproefweergave op een monitor voor snelle besluitvorming, kleurcorrectie en het bereiken van overeenstemming over lay-outs en bedrijfsontwerpen. Vooral in tijden van "digital first"-bedrijfsontwerpen is Softproof nog belangrijker geworden.

Softproof betekent: De correcte kleurweergave van een afgedrukt product op een monitor. Tegenwoordig kan zowel een gestandaardiseerde CMYK-afdruk zoals offset- en diepdruk worden gesimuleerd als steunkleuren. Een latere offsetdruk volgens ISOCoatedV2 kan correct in kleur op het scherm worden gesimuleerd - en dat inclusief een PANTONE steunkleur en meer: Vergeleken met een klassieke hardcopy proefdruk, is een Softproof snel, betrouwbaar en kan binnen enkele seconden wereldwijd geproduceerd en weergegeven worden - en zonder kosten voor afdrukken en verzenden.

Vanuit technisch oogpunt zijn soft proofs nu goed controleerbaar. De monitortechnologie is geavanceerd genoeg om uitstekende displays met een hoog kleurengamma en consistente verlichting te leveren tegen een betaalbare prijs. De softproof-monitoren in twee vestigingen van een bedrijf kunnen bijvoorbeeld zodanig op elkaar worden afgestemd dat het resultaat dat op de monitoren wordt weergegeven op beide locaties exact overeenkomt, d.w.z. dat een beeldredacteur in New York en een in Singapore kunnen praten over het retoucheren van dezelfde kleur in hetzelfde bestand.

Dit probleem heeft zich in het verleden vaak voorgedaan: Het feit dat de twee monitoren dezelfde kleur en hetzelfde lichtresultaat uitstralen, kan nauwkeurig worden gecontroleerd. Het feit dat de collega in New York naar het mistige Alstermeer kijkt bij een noordelijk raam, terwijl de collega in Singapore de monitor naar een zuidelijk raam in de felle zon heeft verplaatst, laat het probleem al zien: de omgevingsvariabelen waaronder de softproof wordt bekeken, zijn niet identiek. Tegenwoordig kunnen deze problemen overwonnen worden door een kap en een verlichtingssysteem te gebruiken om de kijkomgevingen beter te regelen.

Het is ook moeilijk als de softproof in de perskamer gebruikt moet worden om de productierun te coördineren. Veel bedrijven zoals JUST bieden moderne oplossingen die een nauwkeurig gestandaardiseerd licht direct bij de pers leveren. Het probleem blijft echter dat de soft proof beschouwd moet worden als minder dan 10% verwijderd van de helderheid van de pers. Terwijl vroeger 2000 lux helderheid de standaard was voor drukkers, schrijft JUST nu: "De vergelijking van soft proofs op monitors met afdrukken en hard proofs wordt geregeld in overeenstemming met ISO 12646. De lichtomstandigheden komen in principe overeen met ISO 3664, maar de helderheid moet worden aangepast aan de beperkte luminantie van de monitor, die idealiter > 120 cd/m² is. "

Bij de drukpers doen zich dus twee scenario's voor: Of de drukker staat "in het licht" en kan dan de afdruk vergelijken met een contractproef op papier, of hij staat "in het donker" en kan de afdruk vergelijken met de zachte proef. De moeilijkheid van het matchen van papier en beeldscherm - en dit zijn twee totaal verschillende en moeilijk te vergelijken media - wordt nog verergerd door de moeilijkheid dat de drukker het licht bij de pers tot een factor 10 moet dimmen om zowel een contractproef als een soft proof op hetzelfde werkstation te kunnen matchen. Vanuit het standpunt van vandaag lijkt dit niet echt haalbaar.

Conclusie: De soft proof is aan een opmars bezig en zal vroeg of laat zeker de klassieke contractproef van de markt verdringen om redenen van snelheid en kosten. Vanwege de grote lichttechnische en haptische verschillen tussen het beeldscherm en het belichte vel papier is een wijdverspreide introductie echter nog ver weg. Iedereen die ooit een kleurenmatch op een drukpers heeft uitgevoerd, kan zich immers voorstellen dat een match met de contractproef enerzijds en met een soft proof monitor anderzijds moeilijk is om tegelijkertijd voor te stellen. De contractproef zal daarom ook in de nabije toekomst de eerste keuze moeten blijven om een kleurnauwkeurige proef van het drukresultaat in de drukkerij te kunnen uitvoeren.

Plaats een reactie

nl_NLNederlands