Puhutaan Spectraproof:stä: Kovia faktoja softproofista

By mbetz

Tässä lyhyessä haastattelussa proof.de:n Matthias Betz ja Lacunasolutions.comin Alexander Demmler puhuvat softproofista ja erityisesti Spectraproof softproofing-ratkaisusta.

Matthias Betz: Jos kysymme Googlelta softproofingista, print.de:n artikkeli tulee suhteellisen korkealla, jossa luetellaan kahdeksan tärkeintä softproofing-ohjelmistoa, ja seuraavaksi tulevat CorelDraw, Photoshop ja Illustrator. Sinä naurat. Mutta mitä eroa on näiden ohjelmistojen ja Spectraproof:n softproof-lähestymistavan välillä?

Alexander Demmler: Kaikki nämä tuotteet, jos niissä on toimiva värinhallintajärjestelmä, jonka myönnän lähes ainoastaan Photoshopille mainitussa luettelossa, pystyvät yleensä näyttämään prosessitiedot oikein vain syaanin, magentan, keltaisen ja mustan värinä. Kaikki muut yhdistelmät tai jopa puhtaat spottivärit näytetään myös, mutta eivät koskaan väriltään oikein. Tässä on SpectraProof:n toimialue. Ja se on: Kaikissa näissä tuotteissa on yksinkertainen, klassiseen ICC-profiiliin perustuva värinhallinta eli ICC-profiileihin perustuva värinhallinta, joka sisältää tietoja vain syaanin, magentan, keltaisen ja mustan osalta.

Spectraproof:ssä lasketaan prosessivärikomponenttitiedot ICC-profiilista ja otetaan pisteväritiedot CXF4-tiedostosta.

Matthias Betz: Mitkä CXF4-tiedostot?

Alexander Demmler: CXF4 on tiedonsiirtostandardi, jolla välitetään väritietoja ja jossa värejä ei välitetä ainoastaan LAB-arvojen vaan spektrien avulla. Otamme nämä spektrit sekä syaanin, magentan, keltaisen ja mustan spektrit, jotka yhdistämme, ja laskemme ne spektrisesti yhteen, ja koska teemme spektrimatematiikkaa, lopputulos on paljon parempi visualisoinnissa.

Matthias Betz: Mutta tämä tarkoittaa, että Spectraproof tarvitsee spektritiedoston pisteväritietoja varten?

Alexander Demmler: Demmler: Aivan. Tai Oris Color Cloud -pääsy tai PANTONE Live -pääsy (jonka pitäisi tulla pian) ja paljon muuta. Tällä hetkellä voit myös yksinkertaisesti käyttää SpectraProof:ssä pistevärikirjastoa mittaamalla spektritietoja fandeckista i1Pro2:lla tai KonicaMinolta MYIRO1:llä.

Matthias Betz: Vaatiiko SpectraProof aina spektritietoja pistevärien esittämistä varten vai voiko pisteväriksi syöttää myös LAB-arvon?

Alexander Demmler: SpectraProof laskee spektrin siitä, tai voit yksinkertaisesti mitata minkä tahansa värin. Tämä on hyvin helppoa: napsauta "Missing color" (puuttuva väri), lisää väri, mittaa väri, ja SpectraProof:n avulla saat heti erittäin hyvän visualisoinnin.

Matthias Betz: Toinen kriteeri Spectraproof:lle ovat sellaiset asiat kuin kulta- ja hopeafolio jne. Mitä muita ominaisuuksia SpectraProof:ssä on softproofingia varten, joita ei ole saatavilla Photoshopissa ja Illustratorissa?

Alexander Demmler: Jos haluat kuvittaa kultakalvoa Illustratorissa tai Photoshopissa, sinun on otettava kultakalvo kuvaksi, leikattava maskit, ja sitten sinun on tunnettava Photoshop hyvin, jotta voit tehdä hyvän maskin ja laittaa kultakalvon sinne. Spectraproof taas ottaa ohjelmiston tuottaman värierotuksen, ja käyttäjä vain sanoo: tämä värierotus on kultakalvo. Ja Spectraproof tekee loput automaattisesti.

Matthias Betz: Ja tämä ei toimi vain kultafolion, vaan myös monien muiden asioiden kohdalla, eikö niin?

Alexander Demmler: Demmler Demmer: Mitä tahansa käyttäjä on skannannut tai valokuvannut.

Matthias Betz: Mitä Spectraproof sisältää jo?

Alexander Demmler: Olemme jo integroineet erilaisia sinisiä, vihreitä, erilaisia metallikalvoja, päällystämättömiä papereita, alumiinia ja paljon muuta. Erityisesti päällystämättömillä papereilla voit simuloida monia asioita softproofissa.
Otetaanpa tulosteen rakenne: on olemassa substraatti ja mahdollisesti pohjamaali tai pohjamaali joissakin pakkauspainotuotteissa. Jos ostat pakastevihanneksia supermarketista, osa niistä on painettu ruskealle voimapaperille. Jotta värit ja kuvat näyttäisivät oikeilta, valkoista käytetään kahdesti pohjustusaineena, vain alueilla, joihin tekstit ja kuvat tulevat. Sitten päälle lisätään lakka. Painokuvassa voi olla myös yksi tai useampi spottiväri. Jos tätä halutaan simuloida Photoshopissa, jopa erittäin kokenut käyttäjä joutuu käyttämään sitä kahdesta kolmeen tuntia, vähemmän kokenut käyttäjä koko päivän. Spectraproof:ssä siihen menee vain minuutti.

Matthias Betz: Tämä tarkoittaa, että voit yksinkertaisesti ladata Spectraproof:hen jopa niin monimutkaisia tiedostoja, joissa on valkoista alipainatusta ja monia spottivärejä, määrittää tällaiset toiminnot yksittäisille kanaville ja saada siitä puhtaan näkymän laskettuna?

Alexander Demmler: Demmler: Aivan. Spectraproof tekee tämän integroimalla RIP:n ja luomalla ensin erotukset. Spectraproof:hen ladattava yhdistelmätiedosto jaetaan ensin yksittäisiin erotteluihin, minkä jälkeen Spectraproof käsittelee näitä pikselikerroksia.

Matthias Betz: Eikö tästä esimerkistä käy myös ilmi, mille kohderyhmille Spectraproof soveltuu parhaiten? Ketkä ovat käyttäjiä, jotka himoitsevat tämän softproofing-ohjelmiston käyttöä?

Alexander Demmler: Reprotalot ja reprograafikot, myös kirjapainot ja niiden esipainot, jotka haluavat tutustua: Onko PDF-tiedosto erotettu oikein, mihin haluamme mennä, onko softproof-painatus oikea? Spectraproof:tä voidaan käyttää täydellisesti myös painokoneessa tulostajan tukena, esimerkiksi katselulaitteen kanssa. Nykyään painotaloilla on usein vain yksi paperivedos, ja sinne, missä kultafolion pitäisi olla, painetaan yksinkertaisesti keltainen tai kullanvärinen sävy. Tämä on usein parempi näyttää softproofissa, samanaikaista kontrastia yms. varten.

Suurten tuotemerkkien markkinointiosastot ovat myös tyypillisiä Spectraproof:n asiakkaita. Myös Spectraproof:n eri versioita voidaan käyttää eri tavoin: Eräs Spectraproof-asiakas, jolla on kevyt konepelti ja laitteistokalibroitu näyttö, on vähentänyt preflight-proofien määrää 80% katalogituotannossa. Tällainen kuvasto on todella tylsä, vain 4C, mutta heillä oli tapana proofata lähes jokainen sivu. Nyt vain kriittiset sivut oikovedetään paperilla ja vähemmän kriittiset sivut näytöllä.

Matthias Betz: Tällä asiakkaalla on Spectraproof-järjestelmä premium-versiona, jossa on huppu ja vakiovalo sekä pehmeä suojus täydellisenä pakettina? Onko se myös painokoneessa?

Alexander Demmler: Se on mainostoimistossa, joka tuottaa luettelot. Toinen asiakas tekee muotia ja oikolukee jokaisen sivun yhdessä asiakkaansa kanssa. Mutta erityisesti kuvastojen kohdalla voit vähentää vedokset Spectraproof:n kaltaisella softproof-järjestelmällä tärkeimpiin visuaalisiin elementteihin, jotka ovat tärkeitä paperilla, ja loput tehdään näytöllä. Näin 120-sivuisen luettelon vedoksesta voidaan nopeasti säästää 90 sivua. Se säästää rahaa ja on nopeampaa.

Matthias Betz: Mutta pakkausteollisuus on jo nyt ensisijainen asiakaskunta, eikö niin?

Alexander Demmler: Demmler: Se riippuu lisenssistä. Standard 4C -lisenssi on tarkoitettu niille, jotka eivät halua tehdä mitään folion, spottivärien ja paperisimulaatioiden kanssa, ja Professional-lisenssi on niille, jotka tarvitsevat ja haluavat kaiken tämän.

Matthias Betz: Ja asiakas käyttää sitten katseluohjelmaa?

Alexander Demmler: Demmler: Aivan. Asiakas soittaa lisenssin ja voi sitten näyttää reprosta saadut työt näytöllään ja näkee sen, mitä repro näkee hänen näytöllään. Hän voi validoida näytön ja työnsä, jotta hän voi olla varma, että hän on nähnyt 100% siitä, mitä repro on nähnyt. Hän voi lisätä työhön kommentteja ja lähettää työn takaisin, jotta repro voi jatkaa sen käsittelyä. Katseluohjelma ei kuitenkaan voi avata ja käsitellä omia PDF-tiedostojaan eikä määrittää ja muuttaa kokoonpanoja. Tämä on paperikopioidun proofingin periaate, kuten Proof.de tekee: jos lähetät proofin, asiakas ei voi muuttaa proofia, ja sitä et halua. Juuri sitä et halua Spectraproof-katseluohjelmassa. Asiakkaan ei pitäisi voida valita erilaista ICC-profiilia ja sitten nähdä täysin erilaista softproof-tulosta softproof-katselussaan. Aivan kuten klassisessa paperiproofissa.

Takaisin paperiin: Tämä on tietysti myös kohta, paperisimulaatio. Rehellisesti sanottuna, lukuun ottamatta ISO-standardin klassisia todistuksia, vahvoilla paperisimulaatioilla varustetut todistukset eivät useinkaan näytä oikein hyvältä. GMG voisi myös simuloida surbaliinia eli aaltoilevaa rakennetta proofissa, mutta klassisessa proofissa on sanomalehtipainossa harmaa tai beige sävy, eli tasainen väritulos. Jos paperi on strukturoitu, tämä ei useinkaan toimi klassisessa proofissa.

Spectraproof:n avulla voit skannata tämän paperin, tallentaa sen, sijoittaa sen kansioon ja ladata sen sitten suoraan taustaksi ICC-profiilin paperin valkoisen simulaation sijaan.

Matthias Betz: Jos minulla on kalibroitu skanneri, voin yksinkertaisesti käyttää kaikenlaisia papereita taustoina Spectraproof:ssä. Ja jos haluan näyttää tämän asiakkaalleni, hän voi myös näyttää kaikki nämä asiat katselulaitteellaan.

Alexander Demmler: Demmler: Aivan. Spectraproof-kokonaisversio luo Spectraproof-työn, johon skannaus pakataan. Tämä lähetetään sitten työnä asiakkaalle, joka painaa painiketta ja näkee sitten tarkalleen, mitä repro on aiemmin tehnyt hänen tiedoillaan. Se toimii näin: Kaikki tallennetaan työtehtäviin, ja itse katselutietokoneessa lasketaan vain tämän tietokoneen näyttöprofiili, ja työ näytetään täydellisesti. Koko prosessi on hyvin yksinkertainen Viewer-ohjelmalla: työ, jossa on spottivärit ja prosessivärit, lasketaan näyttöprofiiliin ja se on siinä.

Matthias Betz: Millainen on Spectraproof:n täydellinen työmäärälaskelma?

Alexander Demmler: Sen jälkeen kaikki väritiedot kerätään, värit lasketaan spektrisesti kaikille väreille halutunlaisesti paperisävyn kanssa tai ilman paperisävyä simulaatiossa. Myös Spectraproof:n matematiikka alkaa näin: Jos ICC-profiili sisältää paperinvalkosimulaation, Spectraproof-moottori hakee ensin tämän paperinvalkosävyn, sijoittaa sen aivan alareunaan ensimmäiseksi tasoksi ja kertoo spektrisesti kaikki muut tasot sen yläpuolella. Ja vieläpä peittävyysennusteella!

Matthias Betz: Mitä se tarkoittaa: läpinäkymättömyysennuste?

Alexander Demmler: Eri värit tulostuvat eri tavalla yhdessä ja käyttäytyvät eri tavalla läpinäkymättömyytensä suhteen. Nyt opasiteetit tulevat mukaan peliin: Ihannetapauksessa asiakas on tulostanut väriramppeja kerran mustaa, harmaata ja valkoista vasten, minkä jälkeen ne on mitattu ja tallennettu CXF-järjestelmään. Pahimmassa tapauksessa meillä on vain yksi kiinteä sävy, ja sitten aktivoituu algoritmi, joka tekee voodoota ja noituutta. Kristallipallo-algoritmi, joka ennustaa opasiteetit mahdollisimman todennäköisiksi.

Matthias Betz: Mikä on asiakkaiden tärkein palaute Spectraproof:stä? Onko tämä soft proofingin uusi taso?

Alexander Demmler: Demmler: Jotkut testiasiakkaat sanovat: Käytämme densitometrisiä mittauksia tai epäselvissä tapauksissa klassisia vedoksia, emmekä tarvitse sitä. Mutta on myös monia asiakkaita, jotka sanovat: "Emme tarvitse tätä: Tämä on juuri sitä, mitä olen aina halunnut. He ovat täysin innoissaan Spectraproof:stä. He ovat myös näyttäneet sitä asiakkailleen, ja hekin käyttävät sitä. Nuori ohjelmisto on tietysti usein täynnä toiveita, mutta Spectraproof:n toiminnallisuus innostaa useimpia käyttäjiä.

Matthias Betz: Spectraproof toimii Windowsissa ja Macissa, eikö? Mitä muuta tarvitset todella hyvien softproofien näyttämiseen?

Alexander Demmler: Alexander Demmler: Kohtuullisen nopea tietokone ja laitteistokalibroitava näyttö, jossa on hyvä väriskaala. Ja parhaassa tapauksessa i1 Pro 2:n tai MYIRO1:n kaltainen mittalaite, jolla voit mitata pistevärit ja painopaperin valkoisuuden. Tai i1-näyttö. Tarvitset vain kaksi ensimmäistä mittalaitetta, jos haluat mitata pistevärejä tai papereita. Jos haluat validoida vain pistevärit tai näytön, Display Pro on suositeltavin mittalaite.

Matthias Betz: Kiitos paljon. Olen nyt ymmärtänyt paljon enemmän Spectraproof:llä tehtävästä soft proofingista. Mutta ehkä vielä kerran viimeisenä kysymyksenä: Miten voin olla varma, että näkemäni on todella oikein?

Alexander Demmler: Keskitytään klassisen todistuksen paperianalogiaan: Kun perustan todisteen, teen linearisoinnin ja ICC-profiilin. Aivan samoin tapahtuu, kun asetan monitorin. Laitteistokalibrointi ei ole mitään muuta kuin paperitodisteen linearisointi. Järjestelmä asettaa kirkkauden oikeisiin arvoihin ja säätää RGB-käyriä, kunnes se on neutraali. Ja sitten luodaan ICC-profiili. Saman teet, kun asetat prooferin. Sen jälkeen luot työnkulun vedosjälkeä varten, joka on täsmälleen sama kuin Spectraproof:n kokoonpano. Tarjolla on tulostusprofiili, paperin valkosimulaatio, värikirjasto spottivärejä varten ja paljon muuta. Tämä tarkoittaa sitä, että Spectraproof:tä on verrattava klassiseen sopimusproof-RIP:iin.

Proof.de:n kaltainen proof-palveluntarjoaja luo paperivedoksen, ottaa sitten mittalaitteen ja mittaa UGRA/Fogra-mediakiilan. Joskus käytetään myös spottivärien mediakiilaa, jossa näkyvät myös spottivärit. Tämä on työn validointi Spectraproof:ssä. Voit siis luoda myös hienon grafiikan: Spectraproof:n yläpuolelle, Proofin alapuolelle, näyttämään: SpectraProof tekee saman, mutta vain näytöllä. SpectraProof:llä on samat parametrit ja samat valvontamekanismit.

Nyt on olemassa myös TIFF-työnkulku esimerkiksi tekstiilitulostimille, jotka toimivat sRGB TIFF-muodossa.

Matthias Betz: Tai pian TextileRGB, Fogra58.

Alexander Demmler: Demmler: Kyllä, juuri niin. Syötöllä ei ole väliä. Tekstiilitulostimet ovat pikselipohjaisia, joten ne voivat käyttää Spectraproof:tä, ladata TIFF-tiedoston ja katsoa, miltä se näyttää eri kankailla.

Jätä kommentti

fiSuomi