Hvordan softproof og hardcopy proof supplerer hinanden

Af mbetz

I mange år har en papirkopi-proof været referenceløsningen til nøjagtig farvesammenligning. Men der har altid været behov for en hurtig, farvebindende korrekturvisning på en skærm til hurtig beslutningstagning, farvekorrektion og godkendelse af layouts og virksomhedsdesign. Især i tider med "digital first"-corporate designs er Softproof blevet endnu vigtigere.

Softproof betyder: Den korrekte farvegengivelse af et trykt produkt på en skærm. I dag kan både et standardiseret CMYK-tryk som offset- og dybtryk simuleres og også spotfarver. Et senere offsettryk i henhold til ISOCoatedV2 kan simuleres korrekt i farver på skærmen - og det inkluderer en PANTONE Spot Color og mere: Sammenlignet med et klassisk prøvetryk på papir er en Softproof hurtig, pålidelig og kan produceres og vises over hele verden inden for få sekunder - og uden omkostninger til tryk og forsendelse.

Fra et teknisk synspunkt er soft proofs nu nemme at kontrollere. Skærmteknologien er avanceret nok til at give fremragende skærme med et højt farvespektrum og ensartet belysning til en overkommelig pris. For eksempel kan softproof-skærme i to afdelinger af en virksomhed koordineres på en sådan måde, at det resultat, der vises på skærmene, svarer nøjagtigt til hinanden begge steder, dvs. at en billedredaktør i New York og en i Singapore kan tale om at retouchere den samme farve i den samme fil.

Problemet har ofte ligget i fortiden: Det faktum, at de to skærme udsender det samme farve- og lysresultat, kan kontrolleres præcist. Det faktum, at kollegaen i New York kigger på den tågede Alster-sø fra et nordligt vindue, mens kollegaen i Singapore har flyttet skærmen til et sydligt vindue i strålende solskin, viser allerede problemet: De miljøvariabler, som softproof'en betragtes under, er ikke identiske. I dag kan disse problemer overvindes ved hjælp af en emhætte og et lyssystem, så man bedre kan kontrollere visningsmiljøerne.

Det er også svært, når softproof'en skal bruges i trykkeriet til at koordinere produktionen. Mange virksomheder som JUST tilbyder moderne løsninger, der giver et nøjagtigt standardiseret lys direkte ved pressen. Problemet er dog stadig, at softproof skal betragtes som værende mindre end 10% væk fra pressens lysstyrke. Mens 2000 lux lysstyrke tidligere var standarden for trykkerier, skriver JUST nu: "Sammenligningen af soft proofs på skærme med tryk og hard proofs er reguleret i overensstemmelse med ISO 12646. Lysforholdene svarer grundlæggende til ISO 3664, men lysstyrken skal justeres til skærmens begrænsede luminans, som ideelt set er > 120 cd/m². "

Der opstår derfor to scenarier ved trykpressen: Enten er trykkeriet "i lyset" og kan så matche trykket med et kontraktproof trykt på papir, eller også er det "i mørket" og kan matche trykket med softproofet. Vanskeligheden ved at matche papir og skærm - og det er to helt forskellige medier, som er svære at sammenligne - forværres af, at trykkeren er nødt til at dæmpe lyset i trykkeriet med op til en faktor 10 for at kunne matche både et kontraktproof og et softproof på den samme arbejdsstation. Fra nutidens synspunkt virker det ikke rigtig praktisk muligt.

Konklusion: Softproof er på vej frem og vil helt sikkert før eller siden fortrænge det klassiske kontraktproof fra markedet af hensyn til hastighed og pris. Men på grund af de store lystekniske og haptiske forskelle mellem skærmen og det belyste ark papir, er der stadig lang vej til en udbredt introduktion. Når alt kommer til alt, kan enhver, der nogensinde har udført et farvematch på en trykpresse, forestille sig, at et match til kontraktproofet på den ene side og til en softproof-skærm på den anden side er svært at forestille sig på samme tid. Kontraktproofet skal derfor også i den nærmeste fremtid være førstevalget for at kunne udføre en farvenøjagtig korrektur af trykresultatet i trykkeriet.

Skriv en kommentar

da_DKDansk