Om Spectraproof: Hårde fakta om softproof

Af mbetz

I dette korte inverview taler Matthias Betz fra proof.de og Alexander Demmler fra Lacunasolutions.com om emnet softproof og især Spectraproof softproofing-løsningen.

Matthias Betz: Hvis vi spørger Google om softproofing, kommer en artikel fra print.de relativt højt op, hvor de otte vigtigste softproofing-programmer er listet, og derefter kommer CorelDraw og Photoshop og Illustrator. Du griner. Men hvad er forskellen mellem disse softwares og Spectraproof's softproof-tilgang?

Alexander Demmler: Alle disse produkter, hvis de har et fungerende farvestyringssystem, hvilket jeg næsten kun vil indrømme Photoshop fra den nævnte liste, er generelt kun i stand til at vise procesdata korrekt i cyan, magenta, gul og sort. Alle andre kombinationer eller endda rene spotfarver vises også, men aldrig korrekt med hensyn til farve. Det er her, domænet for SpectraProof ligger. Og det er det: Alle disse produkter har en simpel, klassisk ICC-profilbaseret farvestyring, dvs. en farvestyring baseret på ICC-profiler, der kun indeholder oplysninger om cyan, magenta, gul og sort.

Med Spectraproof beregner vi procesfarvekomponentinformationen fra ICC-profilen og tager spotfarveinformationen fra en CXF4-fil.

Matthias Betz: Hvilke CXF4-filer?

Alexander Demmler: CXF4 er en dataudvekslingsstandard til at kommunikere farveinformation, og til at kommunikere farve ikke kun med LAB-værdier, men med spektre. Og vi tager disse spektre plus de spektre, vi kombinerer for cyan, magenta, gul og sort, og så lægger vi det hele sammen spektralt, og fordi vi laver spektral matematik, bliver slutresultatet langt bedre i visualiseringen.

Matthias Betz: Men det betyder, at Spectraproof har brug for en spektralfil til spotfarveoplysningerne?

Alexander Demmler: Det er rigtigt. Eller en Oris Color Cloud-adgang eller en PANTONE Live-adgang (som skulle komme snart) og meget mere. I øjeblikket kan du også bare bruge et spotfarvebibliotek i SpectraProof ved at måle de spektrale oplysninger fra en fandeck med en i1Pro2 eller en KonicaMinolta MYIRO1.

Matthias Betz: Kræver SpectraProof altid spektraldata til repræsentation af spotfarver, eller kan man også indtaste en LAB-værdi som en spotfarve?

Alexander Demmler: Selvfølgelig kan du indtaste en LAB-værdi, og så beregner SpectraProof et spektrum ud fra den, eller du kan simpelthen måle en hvilken som helst farve. Det er meget nemt: Klik på "Missing colour", tilføj farve, mål farve, og med SpectraProof har du straks en meget god visualisering.

Matthias Betz: Et andet kriterium for Spectraproof er ting som guldfolie, sølvfolie osv. Hvilke andre funktioner er der til softproofing i SpectraProof, som ikke er tilgængelige i Photoshop og Illustrator?

Alexander Demmler: Så den første ting er: Hvis du vil illustrere en guldfolie i Illustrator eller Photoshop, skal du tage en guldfolie som et billede, klippe masker, og så skal du kende Photoshop godt for at lave en god maskering og lægge guldfolien der. Spectraproof tager derimod den farveseparation, som softwaren genererer, og brugeren siger bare: Denne farveseparation skal være guldfolien. Og Spectraproof gør resten automatisk.

Matthias Betz: Og det fungerer ikke kun med guldfolie, men også med mange andre ting, ikke?

Alexander Demmler: Alt, hvad brugeren har scannet eller fotograferet.

Matthias Betz: Hvad er allerede inkluderet i Spectraproof?

Alexander Demmler: Vi har allerede integreret forskellige blå, grønne, forskellige metalfolier, ubestrøget papir, aluminium og meget mere. Især med de ubestrøget papirer kan man simulere mange ting i softproof.
Lad os tage strukturen i et tryk: Der er substratet og muligvis en primer eller underlak på nogle ting i emballagetryk. Hvis du køber frosne grøntsager i supermarkedet, er nogle af dem trykt på brunt kraftpapir. For at få farverne og billederne til at se rigtige ud, bruges hvid to gange som primer, kun på de områder, hvor teksterne og billederne skal være. Og så kommer der en lak ovenpå. Og der kan endda også være en eller flere spotfarver involveret i trykbilledet. Hvis du vil simulere dette i Photoshop, vil selv en meget erfaren bruger have travlt i to til tre timer, en mindre erfaren bruger i en hel dag. I Spectraproof tager det kun et minut.

Matthias Betz: Det betyder, at du kan indlæse selv så komplekse filer med hvid undertryk og mange spotfarver i Spectraproof, tildele sådanne funktioner til de enkelte kanaler og få et rent overblik over det beregnede?

Alexander Demmler: Det er korrekt. Spectraproof gør dette ved at integrere en RIP og generere separationer først. Den sammensatte fil, der indlæses i Spectraproof, opdeles først i de enkelte separationer, og derefter arbejder Spectraproof på disse pixellag.

Matthias Betz: Viser dette eksempel ikke også, hvilke målgrupper Spectraproof egner sig bedst til? Hvem er de brugere, der har lyst til at bruge denne softproofing-software?

Alexander Demmler: Reprohusene og reprograferne, men også trykkerierne og deres pre-press skal kigge på det: Er PDF'en adskilt korrekt, hvor vil vi hen, er printet i softproof korrekt? Spectraproof kan også bruges perfekt på trykkeriet som en støtte til trykkeren, f.eks. med fremviseren. I dag har trykkerier ofte kun en prøvetrykskopi, og hvor guldfolien skal være, trykkes der simpelthen en gul eller gylden tone. Dette er ofte bedre at vise i en softproof, for samtidig kontrast og så videre.

Marketingafdelingerne hos de store brands er også typiske Spectraproof-kunder. Og de forskellige versioner af Spectraproof kan også bruges på forskellige måder: En Spectraproof-kunde med en let motorhjelm og hardwarekalibreret skærm, og han har reduceret sine preflight-korrekturer med 80% i katalogproduktionen. Sådan et katalog er virkelig kedeligt, kun 4C, men de plejede at lave korrektur på næsten alle sider. Nu er det kun de kritiske sider, der bliver prøvetrykt, og de mindre kritiske sider bliver prøvetrykt på skærmen.

Matthias Betz: Denne kunde har Spectraproof-systemet i premium-versionen med hætte og standardlys og softproof-screenen som en komplet pakke? Er det også på trykmaskinen?

Alexander Demmler: Nej, det er i reklamebureauet, der producerer katalogerne. En anden kunde laver mode og laver korrektur på hver side sammen med sin kunde. Men især med kataloger kan man reducere korrekturerne med et softproof-system som Spectraproof til de vigtigste visuelle elementer, som er vigtige på papir, og resten laves på skærmen. På den måde kan man hurtigt spare 90 sider i korrektur til et katalog på 120 sider. Det sparer penge og er hurtigere.

Matthias Betz: Men emballageindustrien er allerede den primære kundebase, ikke sandt?

Alexander Demmler: Det afhænger af licensen. Standard 4C-licensen er til dem, der ikke ønsker at gøre noget med folie, spotfarver og papirsimuleringer, og Professional-licensen er til dem, der har brug for og ønsker det hele.

Matthias Betz: Og kunden bruger så fremviseren?

Alexander Demmler: Præcis. Kunden afspiller licensen og kan derefter vise jobbene fra reproen på sin skærm og se, hvad reproen ser på sin skærm. Han kan validere sin skærm, og han kan validere sit job, så han er sikker på, at han har set 100% af, hvad hans repro har set. Han kan tilføje kommentarer til jobbet og sende det tilbage, så repro'en kan arbejde videre med det. Men fremviseren kan ikke åbne og behandle sine egne PDF-filer og konfigurere og ændre konfigurationer. Det er princippet i proofing på papir, som Proof.de gør: Hvis du sender en proof, kan kunden ikke ændre den, og det er ikke det, du ønsker. Og det er præcis, hvad du ikke vil have i Spectraproof-vieweren. Kunden skal ikke kunne vælge en anden ICC-profil og derefter se et helt andet softproof-resultat i sin softproof-viewer. Præcis som i det klassiske papirproof.

Tilbage til papiret: Det er selvfølgelig også et punkt, papirsimuleringen. Ærligt talt, bortset fra de klassiske beviser fra ISO-standarden, ser beviserne med stærke papirhvide simuleringer ofte ikke rigtig godt ud. GMG kunne også simulere en surbalin, dvs. en bølget struktur i prøvetrykket, men det klassiske prøvetryk har en grå eller beige tone i avistryk, dvs. et fladt farveresultat. Hvis papiret er struktureret, fungerer det ofte ikke i det klassiske prøvetryk.

Med Spectraproof kan du scanne dette papir, gemme det, placere det i en mappe og derefter indlæse det direkte som baggrund i stedet for den hvide papirsimulering fra ICC-profilen.

Matthias Betz: Så hvis jeg har en kalibreret scanner, kan jeg simpelthen bruge alle mulige slags papirer som baggrund i Spectraproof. Og hvis jeg vil vise det til min kunde, vil han også kunne vise alle disse ting med sin viewer.

Alexander Demmler: Præcis. Den fulde version af Spectraproof genererer et Spectraproof-job, og scanningen pakkes derefter ind i det. Det bliver så sendt som et job til kunden, som trykker på knappen og så kan se præcis, hvad reproen tidligere har gjort med deres data. Det fungerer på denne måde: Alt gemmes i jobbene, og på selve fremvisercomputeren beregnes kun skærmprofilen for denne computer, og jobbet vises perfekt. Hele processen er meget enkel med Viewer: Jobbet med spotfarver og procesfarver beregnes i skærmprofilen, og det er det.

Matthias Betz: Hvordan ser en komplet jobberegning ud i Spectraproof?

Alexander Demmler: PDF med spotfarver og procesfarver beregnes via en RIP i separate farveseparationer, derefter indsamles al farveinformation, farverne beregnes spektralt for alle farver, som ønsket med papirtone eller uden papirtone i simuleringen. Matematikken i Spectraproof starter også på denne måde: Hvis ICC-profilen indeholder en papirhvid simulering, henter Spectraproof-motoren først denne papirhvide tone, placerer den helt i bunden som det første niveau og multiplicerer spektralt alle andre niveauer over den. Og det med opacitetsforudsigelse!

Matthias Betz: Hvad betyder det: forudsigelse af opacitet?

Alexander Demmler: Forskellige farver trykker forskelligt sammen og opfører sig forskelligt med hensyn til deres opacitet. Nu kommer opaciteterne ind i billedet: Ideelt set har kunden printet farveramper én gang mod sort, grå og hvid, og disse er så blevet målt og gemt i CXF. I værste fald har vi kun én solid tone, og så aktiveres en algoritme, der udfører voodoo og heksekunst. En krystalkuglealgoritme, der forudsiger opaciteterne så sandsynligt som muligt.

Matthias Betz: Hvad er den vigtigste feedback fra kunderne om Spectraproof? Er dette et nyt niveau af soft proofing?

Alexander Demmler: Nogle testkunder siger: Vi trykker 4-farvet, vi bruger densitometriske målinger eller, i tvivlstilfælde, klassiske korrekturer, og vi har ikke brug for det. Men der er også mange kunder, der siger: WOW, det er præcis, hvad jeg altid har ønsket mig. De er helt begejstrede for Spectraproof. De har også vist det til deres kunder, og de bruger det også. Selvfølgelig er en ung software ofte overrendt af ønsker, men funktionaliteten i Spectraproof inspirerer de fleste brugere.

Matthias Betz: Spectraproof kører på Windows og Mac, ikke? Hvad skal du ellers bruge for at vise rigtig gode softproofs?

Alexander Demmler: En rimelig hurtig computer og en hardwarekalibrerbar skærm med et godt farvespektrum. Og i bedste fald en måleenhed som i1 Pro 2 eller MYIRO1, hvormed du kan måle spotfarver og hvidheden på trykpapir. Eller et i1-display. Du har kun brug for de to første måleinstrumenter, hvis du vil måle spotfarver eller papir. Hvis du kun vil validere spotfarver eller skærmen, er Display Pro det foretrukne instrument.

Matthias Betz: Tusind tak skal du have. Nu har jeg forstået meget mere om soft proofing med Spectraproof. Men måske endnu en gang som et sidste spørgsmål: Hvordan kan jeg være sikker på, at det, jeg ser, virkelig er korrekt?

Alexander Demmler: Lad os fokusere på papiranalogien til det klassiske bevis: Når jeg sætter en proofer op, laver jeg en linearisering og en ICC-profil. Det er præcis det samme, der sker, når jeg indstiller en skærm. Hardwarekalibreringen er intet andet end lineariseringen i papirproofet. Systemet indstiller lysstyrken til de rigtige værdier og justerer RGB-kurverne, indtil den er neutral. Og så bliver der genereret en ICC-profil. Du gør det samme, når du sætter en proofer op. Derefter opretter man workflowet for prøvetrykket, som er præcis den samme konfiguration i Spectraproof. Der er en outputprofil, en papirhvidsimulering, et farvebibliotek til spotfarver og meget mere. Det betyder, at Spectraproof skal sammenlignes med en klassisk RIP til kontraktproof.

En proofing-udbyder som jer hos Proof.de genererer en papirproof, tager derefter måleudstyret og måler UGRA/Fogra-mediekilen. Nogle gange bruger man også en spotfarve-mediekile, som også viser spotfarverne. Dette er jobvalideringen i Spectraproof. Så du kan også lave en flot grafik: Over Spectraproof, under Proof, for at vise det: SpectraProof gør det samme, men kun på skærmen. SpectraProof har de samme parametre og de samme kontrolmekanismer.

Der er nu også et TIFF-workflow til f.eks. tekstilprintere, som arbejder i sRGB TIFF.

Matthias Betz: Eller snart i TextileRGB, Fogra58.

Alexander Demmler: Ja, præcis. Inputtet betyder ikke noget. Tekstilprinterne er pixelbaserede, så de kan bruge Spectraproof, indlæse TIFF'en og se, hvordan det ser ud på forskellige stoffer.

Skriv en kommentar

da_DKDansk