Praten over Spectraproof: harde feiten over softproof

Door mbetz

In dit korte interview praten Matthias Betz van proof.de en Alexander Demmler van Lacunasolutions.com over het onderwerp softproof en de Spectraproof softproofingoplossing in het bijzonder.

Matthias Betz: Als we Google vragen naar softproofing, komt een artikel van print.de relatief hoog naar voren, waarin de acht belangrijkste softwares voor softproofing worden opgesomd, en daarna komen CorelDraw en Photoshop en Illustrator. U lacht. Maar wat is het verschil tussen deze softwares en de softproof-aanpak van Spectraproof?

Alexander Demmler: Al deze producten, als ze een functionerend kleurbeheersysteem hebben, waarbij ik dit bijna alleen aan Photoshop uit de genoemde lijst zou willen toekennen, zijn over het algemeen alleen in staat om procesgegevens in cyaan, magenta, geel en zwart correct weer te geven. Alle andere combinaties of zelfs pure steunkleuren worden ook weergegeven, maar nooit correct qua kleur. Dit is iets waar het domein voor SpectraProof ligt. En dat is: Al deze producten hebben een eenvoudig, klassiek kleurbeheer op basis van ICC-profielen, d.w.z. een kleurbeheer op basis van ICC-profielen die alleen informatie bevatten voor cyaan, magenta, geel en zwart.

Met Spectraproof berekenen we de proceskleurcomponentinformatie uit het ICC-profiel en halen we de steunkleurinformatie uit een CXF4-bestand.

Matthias Betz: Welke CXF4-bestanden?

Alexander Demmler: CXF4 is een standaard voor gegevensuitwisseling om kleurinformatie te communiceren, en om kleur niet alleen via LAB-waarden te communiceren, maar via spectra. En we nemen die spectra plus de spectra die we combineren voor cyaan, magenta, geel en zwart, en dan tellen we alles spectraal op, en omdat we spectrale wiskunde doen, is het eindresultaat veel beter in de visualisatie.

Matthias Betz: Maar dat betekent dat Spectraproof een spectraal bestand nodig heeft voor de steunkleurinformatie?

Alexander Demmler: Juist. Of een Oris Color Cloud-toegang of een PANTONE Live-toegang (die binnenkort zou moeten komen) en nog veel meer. Momenteel kunt u ook gewoon een steunkleurenbibliotheek in SpectraProof gebruiken door de spectrale informatie van een fandeck met een i1Pro2 of een KonicaMinolta MYIRO1 te meten.

Matthias Betz: Heeft SpectraProof altijd spectrale gegevens nodig voor de weergave van steunkleuren of kunt u ook een LAB-waarde invoeren als steunkleur?

Alexander Demmler: U kunt natuurlijk een LAB-waarde invoeren, dan berekent SpectraProof daaruit een spectra, of u kunt gewoon een willekeurige kleur meten. Dit is heel eenvoudig: klik op "Kleur missen", voeg kleur toe, meet kleur, en met SpectraProof hebt u meteen een heel goede visualisatie.

Matthias Betz: Een ander criterium voor Spectraproof zijn dingen zoals goudfolie, zilverfolie, enz. Welke andere functies zijn er voor softproofing in SpectraProof die niet beschikbaar zijn in Photoshop en Illustrator?

Alexander Demmler: Dus het eerste is: als je een goudfolie wilt illustreren in Illustrator of Photoshop, moet je een goudfolie als afbeelding nemen, maskers snijden, en dan moet je Photoshop goed kennen om een goede maskering te maken en de goudfolie daar te plaatsen. Spectraproof daarentegen neemt de kleurscheiding die de software genereert, en de gebruiker zegt gewoon: deze kleurscheiding wordt de goudfolie. En Spectraproof doet de rest automatisch.

Matthias Betz: En dit werkt niet alleen voor goudfolie, maar ook voor verschillende andere dingen, toch?

Alexander Demmler: Wat de gebruiker heeft gescand of gefotografeerd.

Matthias Betz: Wat is al inbegrepen in Spectraproof?

Alexander Demmler: We hebben al verschillende soorten blauw, groen, verschillende metaalfolies, ongestreken papier, aluminium en nog veel meer geïntegreerd. Vooral met het ongestreken papier kunt u veel dingen in de softproof simuleren.
Laten we de structuur van een afdruk nemen: er is het substraat, en mogelijk een primer of grondlaag op sommige dingen in verpakkingsdrukwerk. Als u diepvriesgroenten in de supermarkt koopt, zijn sommige daarvan gedrukt op bruin kraftpapier. Om de kleuren en afbeeldingen er goed uit te laten zien, wordt er twee keer wit gebruikt als grondlaag, alleen op de plekken waar de teksten en afbeeldingen komen. Daarna wordt er een vernis overheen gedaan. En er kunnen zelfs één of meer steunkleuren in het drukbeeld worden gebruikt. Als u dit in Photoshop wilt nabootsen, zal zelfs een zeer ervaren gebruiker twee tot drie uur bezig zijn, een minder ervaren gebruiker een hele dag. In Spectraproof duurt het slechts een minuut.

Matthias Betz: Dat betekent dat u zelfs zulke complexe bestanden met onderdruk wit en veel steunkleuren gewoon in Spectraproof kunt laden, vervolgens dergelijke functies aan de afzonderlijke kanalen kunt toewijzen, en er dan een zuivere weergave van berekend krijgt?

Alexander Demmler: Correct. Spectraproof doet dit door eerst een RIP te integreren en scheidingen te genereren. Het samengestelde bestand dat in Spectraproof geladen wordt, wordt eerst opgesplitst in de individuele scheidingen, en dan werkt Spectraproof op deze pixellagen.

Matthias Betz: Laat dit voorbeeld niet ook zien voor welke doelgroepen Spectraproof het meest geschikt is? Wie zijn de gebruikers die deze softproofing software willen gebruiken?

Alexander Demmler: De reprohuizen en reprografen, ook de drukkers en hun prepress om een kijkje te nemen: Is de PDF correct gescheiden, waar willen we naartoe, is de afdruk in de softproof correct? Spectraproof kan ook perfect worden gebruikt op de pers als ondersteuning voor de drukker, bijvoorbeeld met de viewer. Tegenwoordig hebben drukkers vaak maar één hardcopy proefdruk, en waar de goudfolie zou moeten zijn, wordt gewoon een gele of gouden tint gedrukt. Dit is vaak beter om te laten zien in een softproof, voor gelijktijdig contrast enzovoort.

De marketingafdelingen van grote merken zijn ook typische Spectraproof-klanten. En de verschillende versies van Spectraproof kunnen ook op verschillende manieren worden gebruikt: Een Spectraproof klant met een lichte motorkap en hardware gekalibreerde monitor, en hij heeft zijn preflight proefdrukken verminderd met 80% bij de productie van catalogi. Zo'n catalogus is echt saai, slechts 4C, maar vroeger proefdrukten ze bijna elke pagina. Nu worden alleen de kritieke pagina's op papier getest en de minder kritieke pagina's op het scherm.

Matthias Betz: Deze klant heeft het Spectraproof systeem in de premium versie met kap en standaard verlichting en de softproof zeef als een compleet pakket? Zit dat ook op de drukmachine?

Alexander Demmler: Nee, het zit in het reclamebureau dat de catalogi produceert. Een andere klant doet de mode, en maakt proefdrukken van elke pagina met zijn klant. Maar vooral bij catalogi kun je de drukproeven met een softproofsysteem zoals Spectraproof beperken tot de belangrijkste afbeeldingen, die belangrijk zijn op papier, en de rest wordt op het scherm gedaan. Op deze manier kunnen snel 90 pagina's in de proefdruk worden opgeslagen voor een catalogus van 120 pagina's. Dat bespaart geld en is sneller.

Matthias Betz: Maar de verpakkingsindustrie is toch al de primaire klantenbasis?

Alexander Demmler: Dat hangt af van de licentie. De Standaard 4C licentie is voor diegenen die niets willen doen met folie, steunkleuren en papiersimulaties, en de Professionele licentie is voor diegenen die het allemaal nodig hebben en willen.

Matthias Betz: En de klant gebruikt dan de viewer?

Alexander Demmler: Precies. De klant speelt de licentie af en kan dan de jobs van de repro op zijn scherm weergeven en ziet wat de repro op zijn scherm ziet. Hij kan zijn scherm valideren en zijn job valideren zodat hij zeker weet dat hij 100% heeft gezien van wat zijn repro heeft gezien. Hij kan commentaar aan de jobs toevoegen en de job terugsturen zodat de repro er verder aan kan werken. Maar de viewer kan zijn eigen PDF-bestanden niet openen en verwerken en configuraties configureren en wijzigen. Dat is het principe van hardcopy proofing, zoals Proof.de doet: als u een proef verstuurt, kan de klant de proef niet wijzigen, en dat is niet wat u wilt. En dat is precies wat u niet wilt in de Spectraproof viewer. De klant moet niet in staat zijn om een ander ICC-profiel te selecteren en vervolgens een compleet ander softproof-resultaat te zien in zijn softproof viewer. Precies zoals in de klassieke papieren proefdruk.

Terug naar het papier: Dit is natuurlijk ook een punt, de papieren simulatie. Eerlijk gezegd, met uitzondering van de klassieke proefdrukken uit de ISO-standaard, zien de proefdrukken met sterke papierwitsimulaties er vaak niet echt goed uit. GMG zou ook een surbalin kunnen simuleren, d.w.z. een golvende structuur in de proef, maar de klassieke proef heeft een grijze of beige tint in krantendruk, d.w.z. een vlak kleurresultaat. Als het papier gestructureerd is, dan werkt dit vaak niet in de klassieke proefdruk.

Met Spectraproof kunt u dit papier scannen, opslaan, in een map plaatsen en vervolgens direct laden als achtergrond in plaats van de papierwitsimulatie uit het ICC-profiel.

Matthias Betz: Dus als ik een gekalibreerde scanner heb, kan ik gewoon allerlei soorten papier als achtergrond gebruiken in Spectraproof. En als ik dit aan mijn klant wil laten zien, zou hij al deze dingen ook met zijn viewer kunnen weergeven.

Alexander Demmler: Precies. De Spectraproof volledige versie genereert een Spectraproof job en de scan wordt daarin verpakt. Deze wordt dan als job naar de klant gestuurd, die op de knop drukt en dan precies kan zien wat de repro eerder met zijn gegevens heeft gedaan. Het werkt als volgt: Alles wordt opgeslagen in de jobs, en op de viewercomputer zelf wordt alleen het schermprofiel van deze computer berekend, en de job wordt perfect weergegeven. Het hele proces is heel eenvoudig met de Viewer: de job met steunkleuren en proceskleuren wordt berekend in het schermprofiel en dat is het.

Matthias Betz: Hoe ziet een volledige functieberekening in Spectraproof eruit?

Alexander Demmler: PDF met steunkleuren en proceskleuren wordt berekend via een RIP in afzonderlijke kleurscheidingen, vervolgens wordt alle kleurinformatie verzameld, de kleuren worden spectraal berekend voor alle kleuren, naar wens met papiertoon of zonder papiertoon in de simulatie. De wiskunde van Spectraproof begint ook zo: Als het ICC-profiel een papierwitsimulatie bevat, dan haalt de Spectraproof engine eerst deze papierwittoon op, plaatst deze helemaal onderaan als eerste niveau en vermenigvuldigt spectraal alle andere niveaus erboven. En dat met opacity prediction!

Matthias Betz: Wat betekent dat: opaciteit voorspellen?

Alexander Demmler: Verschillende kleuren worden samen anders afgedrukt en gedragen zich verschillend wat betreft hun opaciteit. Nu komen de opaciteiten om de hoek kijken: In het ideale geval heeft de klant kleurenramps één keer afgedrukt tegen zwart, grijs en wit, en deze werden vervolgens gemeten en opgeslagen in de CXF. In het ergste geval hebben we maar één effen toon, en dan wordt er een algoritme geactiveerd dat voodoo en hekserij uitvoert. Een kristallen bol-algoritme dat de opaciteiten zo waarschijnlijk mogelijk voorspelt.

Matthias Betz: Wat is de belangrijkste feedback van klanten over Spectraproof? Is dit een nieuw niveau van soft proofing?

Alexander Demmler: Sommige testklanten zeggen: We drukken 4-kleuren af, we gebruiken densitometrische metingen of, in geval van twijfel, klassieke proefdrukken en dat hebben we niet nodig. Maar er zijn ook veel klanten die zeggen: WOW, dit is precies wat ik altijd al wilde. Ze zijn absoluut enthousiast over Spectraproof. Ze hebben het ook aan hun klanten laten zien en die gebruiken het ook. Natuurlijk wordt een jonge software vaak overspoeld met wensen, maar de functionaliteit van Spectraproof inspireert de meeste gebruikers.

Matthias Betz: Spectraproof draait op Windows en Mac, toch? Wat hebt u nog meer nodig om echt goede softproofs weer te geven?

Alexander Demmler: Een redelijk snelle computer en een hardware-kalibreerbare monitor met een goed kleurengamma. En in het beste geval een meetapparaat zoals de i1 Pro 2 of de MYIRO1, waarmee u steunkleuren en de witheid van afdrukpapier kunt meten. Of een i1 beeldscherm. De eerste twee meettoestellen hebt u alleen nodig als u steunkleuren of papier wilt meten. Als u alleen steunkleuren of het beeldscherm wilt valideren, verdient de Display Pro de voorkeur.

Matthias Betz: Hartelijk dank. Ik heb nu veel meer begrepen over soft proofing met Spectraproof. Maar misschien nog een laatste vraag: Hoe kan ik er zeker van zijn dat wat ik zie echt correct is?

Alexander Demmler: Laten we ons richten op de papieranalogie van het klassieke bewijs: Wanneer ik een proefdruk instel, maak ik een linearisatie en een ICC-profiel. Dit is precies wat er gebeurt als ik een monitor instel. De hardwarekalibratie is niets anders dan de linearisatie in de papieren proefdruk. Het systeem stelt de helderheid in op de juiste waarden en past de RGB-curves aan totdat het neutraal is. En dan wordt er een ICC-profiel gegenereerd. U doet hetzelfde wanneer u een proofer instelt. Vervolgens creëert u de workflow voor de proef, en dat is precies de configuratie in Spectraproof. Er is een uitvoerprofiel, een papierwit-simulatie, een kleurenbibliotheek voor steunkleuren en nog veel meer. Dat betekent: Spectraproof moet vergeleken worden met een klassieke contractproef-RIP.

Een proofing service provider zoals u bij Proof.de genereert een papieren proef, neemt dan het meetapparaat en meet de UGRA/Fogra media wedge. Soms gebruikt u ook een steunkleurenmediawig, die ook de steunkleuren laat zien. Dit is de jobvalidatie in Spectraproof. U kunt dus ook een mooie grafiek maken: Boven de Spectraproof, onder de Proef, om te laten zien: SpectraProof doet hetzelfde, maar alleen op het scherm. SpectraProof heeft dezelfde parameters en dezelfde controlemechanismen.

Er is nu ook een TIFF-workflow voor bijvoorbeeld textielprinters, die in sRGB TIFF werken.

Matthias Betz: Of binnenkort in TextileRGB, Fogra58.

Alexander Demmler: Ja, precies. De invoer maakt niet uit. De textielprinters zijn pixelgebaseerd, dus ze kunnen Spectraproof gebruiken, de TIFF laden en kijken hoe het eruit ziet op verschillende stoffen.

Plaats een reactie

nl_NLNederlands