Hoe u geld kunt besparen op proefdrukken door softproof-technologie te gebruiken

Door mbetz

In de drukkerij-industrie is het gebruikelijk om een proefdruk te maken voordat het drukwerk daadwerkelijk op de pers wordt geproduceerd.
De huidige stand van de techniek is het gebruik van een speciale inkjetprinter en speciale software (proof rip). Bij het afdrukken op deze inkjetprinter wordt het uiteindelijke afdrukresultaat op papier gesimuleerd. Bij digitaal afdrukken gebeurt dit meestal op de pers zelf.

Afwerkingsprocessen zoals hot foil stamping, foliën, vernissen en primen zijn meestal onmogelijk of zeer moeilijk handmatig te reproduceren. Veel substraten zijn zeer moeilijk te reproduceren. Beide zijn verdere beperkingen van de huidige methoden.

Aangezien er vaak verschillende drukprocessen, substraten, ontwerpvarianten en kleurencombinaties worden getest voordat er een beslissing wordt genomen, worden dergelijke testafdrukken vaak meerdere keren gemaakt.

Het komt ook voor dat er tijdens de productie twijfel ontstaat over de juistheid van de kleuring. In dat geval wordt de productie meestal stopgezet om een controleproef te maken. Dit leidt tot aanzienlijk kosten-, arbeids- en tijdverlies.

Vandaag de dag zijn de besluitvormers die dergelijke drukproeven moeten bekijken en evalueren vaak over de hele wereld gevestigd en werken ze vanuit hun thuiskantoor. Meerdere proefdrukken moeten dan per post geproduceerd en gedistribueerd worden. Dit betekent nog meer tijdverlies en belasting van het milieu (ecologische vingerafdruk).

Het controleren van het afgedrukte papier (proefdruk) vereist ook de aanschaf van een standaard lichtapparaat (standaard lichtbak of standaard lamp) om ervoor te zorgen dat alle deelnemers de proefdrukken onder dezelfde lichtomstandigheden bekijken. Deze zijn meestal erg groot, dus er is geen ruimte voor op een bureau of in een thuiskantoor.

Bovendien veranderen alle afgedrukte exemplaren na verloop van tijd van kleur.
Door vervaging en kleurverschuivingen zijn ze niet langer bruikbaar voor taxaties en moeten ze in geval van twijfel opnieuw worden gemaakt.

Al deze processen zijn tijdrovend en duur. In sommige gevallen moet de productie op een digitale pers worden stopgezet of onderbroken om de proefdruk te produceren. De kosten, het tijdverlies en de impact op het milieu zijn aanzienlijk.

De oplossing:

Een oplossing die met één druk op de knop werkt en simulatie op het scherm mogelijk maakt - in realtime - is een aanzienlijke verbetering van het hele proces.
Deze oplossing heft alle bovenstaande nadelen op.

Voordelen:
Kleurwijzigingen, substraten, drukprocessen en nieuwe ontwerpen kunnen onmiddellijk worden uitgeprobeerd zonder materiaal- of tijdverspilling.

Bovendien kunnen besluitvormers dit op een gedecentraliseerde, tijdige en collaboratieve manier onmiddellijk bekijken en bespreken, zonder de productie te stoppen.

Met onze Spectraproof oplossing kunnen substraten ook gesimuleerd worden via een fotorealistische weergave. Dit is een belangrijke innovatie voor optimale en realistische simulatie op originele substraten.

Bovendien maakt het gebruik van een standaard lichtkap en meetapparaat een continue kwaliteitscontrole mogelijk en zorgt het voor dezelfde zichtomstandigheden op alle locaties.

Essentiële kenmerken van een softproof met SpectraProof:

 • Simulatie van drukprocessen, substraten en afwerking direct op het scherm.
 • Real-time beschikbaarheid zonder tussenkomst van de productie
 • Bijna perfecte weergave van het eindresultaat
 • Ongeëvenaarde flexibiliteit en duurzaamheid
 • Gebruiksgemak
 • Milieuvriendelijk (hulpbronnen besparen)
 • Flexibiliteit in alle technische parameters
 • De oplossing omvat een meetapparaat en functies voor kalibratie en controle van
 • en omgevingslicht (lichtkap).
 • Daarnaast biedt de oplossing functionaliteit voor het valideren van
 • kijkomstandigheden (beeldscherm, licht, taakparameters)
 • Taakgoedkeuring en documentatie van opmerkingen en zichtomstandigheden maken de oplossing compleet.
 • en kijkomstandigheden maken de oplossing compleet.
 • De combinatie van traditioneel kleurbeheer op ICC-basis
 • spectrale kleurenwiskunde en fotorealistische beeldcompositie is uniek.
 • Conclusie:
 • De hier gepresenteerde technologie en combinatie van componenten is indrukwekkend door zijn eenvoud, flexibiliteit en modulariteit. Het soft proofing systeem is een entiteit op zich en biedt "close loop" regelmechanismen door eenvoudige meting en regeling.

Met deze technologie kan elk drukproces en elke afwerkingsmethode eenvoudig en snel gereproduceerd worden met een bijna fotorealisme en een hoge nauwkeurigheid wat betreft kleurnauwkeurigheid. Ecologische voordelen, tijdsbesparing en onmiddellijke, wereldwijde beschikbaarheid onderscheiden ons proces ook.

Voor veel prepress- en drukkerijen en hun klanten zal een softproof de klassieke hardcopy proefdruk aanvullen en verrijken. En er is veel potentieel om tijd en geld te besparen door een softproof te gebruiken waar een hardcopy proef niet nodig is.

Plaats een reactie

nl_NLNederlands